Vimexx Facebook

Wat is een domeinnaam?

Bijgewerkt op 10-07-2018

Een domeinnaam is jouw unieke adres op het grote internet. Via jouw eigen unieke domeinnaam ben jij overal ter wereld bereikbaar voor online bezoekers en kunnen mensen altijd jouw website bezoeken of bijvoorbeeld een email sturen naar een emailadres die werkt op jouw eigen domeinnaam. Een domeinnaam is in dit geval dus een eigen online adres die makkelijk te onthouden is en voor iedereen toegankelijk is. 

Een domeinnaam is daarnaast een koppeling aan een IP adres van een online computer, ook wel server genoemd. In dit geval wanneer iemand bijvoorbeeld vimexx.nl intypt, zal de domeinnaam de bezoekende computer een uniek IP adres teruggeven waarop de computer(server) in dit geval bereikbaar is. Jouw browser verwerkt dit en stuurt jou onder water door naar dit IP adres waarna jij bijvoorbeeld de website te zien krijgt die aan dit IP adres gekoppeld is en opgeslagen is op de betreffende computer (server).

Wist je dat de eerste domeinnaam op 15 maart 1985 geregistreerd werd? 

Op dit moment zijn er meer dan 190 miljoen domeinnamen wereldwijd in omloop en komen er dagelijks nog meer nieuwe domeinnamen maar ook nieuwe domeinnaam extensies, ook wel TLD's bij.

Wat is een domeinnaam extensie of TLD?

Een domeinnaam extensie of TLD is het laatste stukje achter een domeinnaam, zoals bijvoorbeeld bij vimexx.nl de extensie .NL is. Bij Vimexx.com is de extensie .COM. We noemen het ook wel in de wandelgangen een TLD, wat staat voor "Top leven domain". Er zijn ondertussen meer dan 500 verschillende TLD's in de omgang en er komen maandelijks nog nieuwe bij. Zo zijn de laatste nieuwe TLD's die gelanceerd zijn:

  • .shop
  • .online
  • .blog
  • .world
  • .store

Alle domeinnaam extensies die er zijn bieden wij aan in onze domeinnaam checker tegen de laagste tarieven van Nederland en Belgie.

Wat is een goede domeinnaam?

Dat is altijd lastig om te zeggen, maar in de praktijk zijn domeinnamen waarin het zoekwoord staat waarop je graag gevonden wil worden het altijd goed doen in onder andere de zoek resultaten. Stel wij zouden graag op goedkope domeinnaam gevonden willen worden, dan is een goede domeinnaam bijvoorbeeld goedkopedomeinnaam.nl. Als deze niet beschikbaar is, is een goede vervanger goedkope-domeinnaam.nl. 

Uiteraard is het ook altijd verstandig om alle mogelijke varianten van je bedrijfsnaam te registreren, zodat andere mogelijk kwaadwillenden er niet mee kunnen gaan lopen en je daarmee bijvoorbeeld in de weg kunnen zitten. Zorg daarom altijd dat je meerdere domeinnaam extensies van jouw zoekwoord registreert zodat je hiermee dit soort vooral vervelende zaken voorkomt.

Wat kost een domeinnaam?

Een domeinnaam betaal je normaal gesproken per jaar, of per bijvoorbeeld 2 of meerdere jaren. De prijzen van een domeinnaam verschillen per extensie. Elke extensie heeft zijn eigen prijs en daardoor zijn er meer dan 500 verschillende prijzen. Wij hebben voor je een overzicht gemaakt van alle prijzen op onze domeinnaam pagina. 

Registreren of verhuizen

De prijzen voor registreren of verhuizen zijn vaak gelijk. Dit komt omdat de domeinnaam bij een registratie voor 1 jaar vastgelegd word en bij een verhuizing het domein vaak ook direct voor 1 jaar verlengd word. In sommige gevallen kan een domeinnaam gratis zijn, zoals bij Vimexx bijvoorbeeld het gratis verhuizen van .NL domeinnamen mogelijk is. 

Heb je al een domeinnaam verhuizing aangevraagd en ben je benieuwd hoe nu verder? Meer infomatie

Verlengen

De prijs van een verlenging voor een extra jaar van een domeinnaam is vaak iets duurder dan de registratie of verhuizing. Dit komt in de meeste gevallen doordat de registry - ook wel de leverancier genoemd - ook hogere kosten doorrekent. Hierdoor is het vaak onvermijdelijk om de verleng prijs hoger te stellen dan de registratie of verhuisprijs. Bij vimexx zullen we echter geen overwachte prijsverhogingen doorvoeren en blijven onze prijzen eerlijk zoals we op onze website gecommuniceerd hebben.

 

 

 

 

Heeft deze handleiding je goed geholpen?
- 5 van 5 sterren -