E-mail instellingen en poorten voor IMAP - POP3 - SMTP

Bijgewerkt op 24-05-2021

Het gebruik van e-mail is in deze tijd natuurlijk super handig. Vaak kun je de e-mail al wel gebruiken via een webmail, maar dat is niet altijd zo gemakkelijk of praktisch. Daarom kun je vrijwel elk e-mailadres ook gebruiken in een e-mail programma. Daarvoor heb je natuurlijk wel de juiste instellingen nodig.

In dit artikel bespreken we de volgende onderdelen:

Voor het instellen van je Vimexx e-mailaccount in je e-mail programma heb je bepaalde gegevens nodig. De gegevens die je nodig hebt staan hieronder beschreven:

Inkomende IMAP - POP3 en SMTP mailserver van Vimexx

E-mail instellingen

Dit betreffen de algemene e-mailinstellingen voor e-mail accounts bij Vimexx. SSL is benodigd om deze instellingen te kunnen gebruiken. Bij het aanmaken van een mail account in DirectAdmin krijg je wel de mogelijkheid om de gegevens mail.domeinnaam.nl te gebruiken.

E-mail Poorten

De verschillende mail server adressen kun je vrijwel altijd vinden bij je eigen e-mailprovider. Men geeft daar vaak ook aan welke poorten je moet gebruiken, maar wat houden die poorten nou precies in en waar dienen ze voor?

We nemen de veelgebruikte poorten eens door:

POP / POP3

Het Post Office Protocol haalt alle e-mail van de mailserver op.

• Poort 110: Dit is de standaard poort voor een POP verbinding. Deze verbinding is niet versleuteld en kan dus ook als onveilig beschouwd worden.
  • Poort 995: Dit is de poort voor een versleutelde POP verbinding. Dit is een beveiligde verbinding, we raden dan ook aan om deze te gebruiken.

IMAP

Het Internet Message Access Protocol synchroniseert alle e-mail met de mailserver.

• Poort 143: De standaard poort zonder een versleutelde verbinding. Het is ook niet aangeraden om deze poort te gebruiken.
  • Poort 993: Deze poort is geschikt voor een versleutelde IMAP verbinding. Dit is veilig en ook aangeraden te gebruiken.

SMTP

Het Simple Mail Transfer Protocol is bedoeld om e-mail te kunnen verzenden.

• Poort 25: Dit betreft de standaard poort voor SMTP, deze poort is onbeveiligd en dus niet versleuteld.
  • Poort 465: Deze poort is geschikt voor een beveiligde SSL verbinding en daarom ook versleuteld.
  • Poort 587: Deze poort is geschikt voor een beveiligde TLS verbinding. Dit is een andere variant van versleuteling.

SSL op jouw mailserver bij Vimexx

Hiervoor kun je de volgende handleiding volgen: Installeer SSL certificaat op jouw e-mailserver waarmee jij direct je eigen SSL certificaat op jouw mailserver installeert. Het is een gratis SSL certificaat waardoor je dus zonder extra kosten veilig via jouw eigen e-mail server kunt e-mailen over SSL.

Hoe stel je e-mail in op jouw apparaat?

Elk apparaat is anders en vergt een andere configuratie om e-mail goed en wel te kunnen ontvangen en versturen. We hebben hieronder onze beschikbare e-mail handleidingen op een rijtje gezet om je hier verder op weg mee te helpen:

Mocht het instellen van een e-mailaccount niet lukken, dan staat onze helpdesk voor jou klaar. Je kan ons bereiken via een live chat sessie of door een ticket aan te maken. We helpen je graag!