Wat is een dedicated server?

Bijgewerkt op 10-01-2019

Een dedicated server is een volledig toegewezen hardware server waarop enkel jouw software draait welke niet gedeeld word met derden. Dit betekend, dat jij een volledige hardware server met eigen processoren, RAM geheugen en hardeschijven of SSD's volledig tot jouw beschikking hebt. Dit heeft uiteraard veel voordelen, maar ook enkele nadeleln t.o.v van bijvoorbeeld een eigen VPS of misschien zelfs shared webhosting of shared reseller hosting.

Dedicated in een datacenter

Een dedicated server hangt afhankelijk van de gestelde eisen doorgaans in een datacenter. Een dedicated server heeft namelijk vaak de taak om 24 uur per dag 7 dagen in de week bereikbaar te zijn. Een datacenter is voorzien van noodstroom en heeft vele glaszels in het pand, die daardoor een stuk redundantie creeren en zorgen dat bij een calamiteit de dedicated server voorzien blijft van stroom en internet connectiviteit. Hierdoor zal de server de taak om 24 uur per dag te draaien doorgaans zonder problemen kunnen volstaan.

Voor en nadelen dedicated server

Voordelen:

• Veel meer rekenkracht tot je beschikking dan bij shared hosting of een eigen VPS
  • Geen overlast van andere gebruikers op de dedicated server
  • Geen mogelijke beveiligingsrisico's van slecht gebouwde software van anderen op de dedicated server.
  • Een hogere beschikbaarheid door betere redundantie
  • Lagere TTFB door caches op maat te in te stellen.

Nadelen:

• Duurder dan shared hosting of een eigen VPS
  • Snellere hardware betekend fysiek de onderdelen vervangen
  • Minder goed voor het milieu(minder efficient dan een VPS).

Wanneer kiezen voor een dedicated server?

De keuze maken om voor een dedicated server te gaan is vaak gebaseerd op enkele belangrijke details. Stel, je draait een website voor je voetbalteam en deze heeft enkele tientallen bezoekers per maand en draait geen inkomsten. Dan is shared hosting of een kleine VPS in dit geval prima voor je. Je website heet tenslotte geen top prioriteit en is niet voorzien van hoge inkomsten.

In het geval dat je een webwinkel draait die inkomsten heeft, dan kan een dedicated server interessant worden. Je behaalt hier tenslotte doordat je meer rekenkracht hebt en de server niet met anderen deelt en caches op maat kunt instellen een hogere performance voor je webwinkel. Dit heeft als gevolg dat je zoekresultaten in Google positief zullen stijgen, wat meer opbrengsten kan genereren. Ook is de ervaring van de bezoeker/klant prettiger, hoeft deze minder lang te wachten en zal dit doorgaans resulteren in een hoger conversieratio. Dan nog het security verhaal. Je deelt de server niet met derden, dus stel een website die malafide content host, kan het IP adres wat je met anderen deelt, geen slechte naam bezorgen of van invloed zijn op jouw rankings in de zoekresultaten.

Al met al is een keuze voor een dedicated server niet zomaar gemaakt. Wij begrijpen dit proces en leggen je graag altijd alle voor en nadelen uit in een persoonlijk gesprek via één van onze accountmanagers. Voor meer info, bekijk onze dedicated server pagina.