Vimexx Facebook

Nieuws van Vimexx op 23-06-2016

Uit een recent onderzoek van belangenorganisatie Ecommece Europe, die 25.000 online retailers vertegenwoordigt, heeft Nederland een e-commerce omzet van maar liefst 16,1 miljard euro behaald in het jaar 2015. Met dit mooie omzetcijfer eindigt ons land op de zevende plaats in de e-commerce top 10, net onder Italië. Meer over het onderzoek van Ecommerce Europe, lees je in dit artikel. Zo lees je in dit artikel niet alleen hoe Nederland het vorig jaar heeft gedaan, maar ook hoe andere Europese landen hebben gepresteerd op het gebied van e-commerce.

Dit zijn de sterkste stijgers van Europa

Nederland heeft vorig jaar een prachtige e-commerce omzet behaald, maar ons land valt niet binnen de top 10 van de sterkste e-commerce stijgers. Zo staat Nederland net buiten de top 10 met landen die het sterkst zijn gestegen op het gebied van de e-commerce omzet. De top 5 van deze ranglijst wordt voornamelijk bepaald door Oost-Europese landen, zoals Roemenië en Oekraïne. Dit is overigens niet zo vreemd, want in deze landen werd er voorheen nog niet zo veel verdiend met e-commerce. Nu dit langzaam begint te komen, staan ze al snel in de top 10 met snelste stijgers op het gebied van e-commerce.

Een ander land dat in de top 10 met de snelste e-commerce stijgers staat, is België. Met ruim 6,9 miljoen e-commerce klanten, staat dit land op de derde plek in de ranglijst met snelste groeiers. Nederland is nog steeds groeiende, maar niet zo snel als bijvoorbeeld België.

Omzetcijfers totale Europese e-commerce

De totale Europese e-commerce omzet is vorig jaar met 13,9 procent gestegen naar 455 miljard euro. Je zou denken dat het plafond nu wel bereikt is voor de Europese e-commerce, maar volgens Ecommerce Europe is dit zeker niet het geval. Dit jaar zal de markt naar verwachting nog meer groeien, namelijk met 12 procent naar 510 miljard euro.

Op dit moment neemt West-Europa nog het grootste deel van de e-commerce omzet voor zijn rekening, maar Oost-Europa is ook goed bezig. Na West-Europa is Centraal-Europa de grootste markt voor e-commerce in Europa. West-Europa neemt 253 miljard euro van de 455 miljard euro, terwijl Centraal-Europa 89,5 miljard euro voor zijn rekening neemt. De overige miljarden worden geleverd door Oost-Europa, maar dit aandeel zal in de toekomst alleen maar groter worden. Zeker omdat veel Oost-Europese landen in de top 10 met snelste e-commerce stijgers staan, wordt verwacht dat dit deel van Europa een grotere bijdrage zal leveren aan de e-commerce cijfers in de toekomst.

Nederland: online kleding, telecom en tuinbenodigdheden shoppen

In Nederland bestellen we voornamelijk kleding. Daarnaast gebruiken veel mensen het internet om telecomproducten en tuinbenodigdheden aan te schaffen, zoals tuingereedschap. In Europa scoren voornamelijk reizen en vakanties hoog, maar ook hardware wordt steeds vaker online aangeschaft.

- 5 van 5 sterren -