Vimexx Facebook

Blog van Vimexx op 17-05-2018

Als je de vele bestanden van je website eens goed onder de loep neemt, is de kans aanwezig dat je een .htaccess bestand tegenkomt. Een .htaccess bestand is een eenvoudig tekstbestand dat gebruikt wordt om bepaalde acties uit te voeren. Ook wordt het bestand gebruikt om bepaalde serverinstellingen te wijzigen of te omzeilen. Meer over het .htaccess bestand, lees je op deze pagina.

 

Wat is het .htaccess bestand?

Het .htaccess bestand is een bestand dat uit kleine stukjes tekst bestaan. Deze stukjes tekst geven een webserver bepaalde opdrachten. De afkorting .htaccess staat voor HyperText Access. Omdat .htaccess een extensie is, zijn de meeste .htaccess bestanden goed verborgen. Je komt een .htaccess bestand alleen tegen als je deze zelf hebt samengesteld of als je weet waar je moet zoeken.

 

Waar kun je het .htaccess bestand voor gebruiken?

Je kunt het .htaccess bestand voor vele zaken gebruiken. Ten eerste kun je met dit verborgen bestand een doorverwijzing maken naar een andere pagina op je website, ook wel een redirect genoemd. Daarnaast kun je het bestand gebruiken om bepaalde mappen te beveiligen. Het is zelfs mogelijk om bepaalde bezoekers op je website te weren met het .htaccess bestand. Dit doe je aan de hand van de IP-adressen van deze bezoekers.

htacces apache

Waar vind je het .htaccess bestand?

Heeft jouw website een .htaccess bestand, dan vind je deze hoogstwaarschijnlijk in de hoofdmap van je webserver. Deze map wordt ook wel de ‘root’ genoemd. Soms komt het bestand ook in andere mappen voor. Als dit het geval is, wordt het bestand in de hoofdmap ‘overruled’.

 

Hoe maak je een .htaccess bestand?

Om zelf een .htaccess bestand te maken, gebruik je een eenvoudige teksteditor zoals NotePad. Als je een .htaccess bestand hebt gemaakt, kun je deze op je webruimte in de hoofdmap van je website plaatsen. Als je dit doet, hebben de wijzigingen in het bestand effect op je gehele website.

 

Wil je dit niet? Zet het bestand dan in een andere map. Kies in dit geval de map waar de wijzigingen in het .htaccess bestand op toegepast moeten worden. Wil je bijvoorbeeld dat de wijzigingen in het .htaccess bestand alleen van toepassing zijn op de homepage van je website? Dan zet je het bestand in de bijbehorende map in de server van je website.

Wil je graag reageren op dit blog artikel? Dat kan! Bekijk het topic in ons Vimexx forum!

- 5 van 5 sterren -