Vimexx Facebook

Blog van Vimexx op 10-10-2018

Een belangrijk onderdeel in de gebruiksvriendelijkheid van een website, is de snelheid waarmee deze geladen kan worden. Op het moment dat een bezoeker een lange tijd moet wachten op het laden van de website, zal dat voor frustraties zorgen. Het kan een reden zijn dat een bezoeker overstapt op de website van een concurrent. Iets wat je logischerwijs liever voorkomt als websitehouder! Een van de mogelijkheden om de website sneller te laten laden, is het gebruik van Redis cache of Memcache. In dit artikel vertellen we je meer over de werking van deze systemen en beschrijven we welke van deze twee het beste gebruikt kan worden.

 

Werking van Redis cache en Memcache op websites

Normaal worden de bestanden van je website op de server hiervan uitgelezen, alvorens de website zichtbaar wordt. Door gebruik te maken van een caching tool, waarvan Redis cache en Memcache voorbeelden zijn, is het mogelijk om de cache data van je website naar een externe locatie weg te schrijven. Nu hoeft niet alles van je server opnieuw uitgelezen en berekend te worden bij het gebruik van de website, maar wordt dit direct uit de cache data gehaald. Een website zal zo veel sneller laden dan voorheen, wat de gebruiksvriendelijkheid hiervan verbetert.

 

Vaak wordt er bij Redis cach gebruik gemaakt van twee servers, namelijk: de primaire en redundante secundaire server. De primaire server dient als hoofdbron voor de cache data die geladen wordt als de website wordt aangeroepen. Mocht deze server niet werken, dan kan teruggevallen worden op de redundante secundaire server.

Redis cache werkt sneller dan Memcache

Veel websitehouders kiezen voor het gebruik van Redis cache, met als voornaamste reden dat dit systeem aanzienlijk sneller is dan Memcache. Het verschil in snelheid kan onder meer verklaard worden door het feit, dat Redis cache de cache data in het geheugen opslaat en niet op een externe disk. Iets wat bij veel andere, soortgelijke services wel gebeurt. Dit maakt Redis cache sneller en daardoor aantrekkelijker voor websitehouders.

 

Een andere reden om voor Redis cache te kiezen is het feit dat alles op één plek opgeslagen wordt en dat ook het backend-systeem sneller werkt. De verschillen in snelheden zijn voornamelijk merkbaar bij grotere websites en webwinkels. Voor een simpele bedrijfswebsite of informatieve website is het verschil in snelheid beperkt. Door echter direct voor Redis cache te kiezen, ben je klaar voor de toekomst!

Heb je zelf al een keuze kunnen maken en wil je graag een van de twee installeren en gebruiken? Dan kun je vast en zeker iets met een van de volgende artikelen:

- 5 van 5 sterren -