Vimexx Facebook

Onderwerp: WordPress Optimalisatie: Hoe Onze WordPress Website binnen 250ms laadt

22-04-2020 15:18

Voor zover ik weet is Pingdom een van de meest betrouwbare manieren om je laadtijd te meten. Ik zit gemiddeld tussen de 200-250ms voor een first load time, mijn snelste meting was 180ms.

Het was best een zoektocht om dit voor elkaar te krijgen, om anderen wat tijd de besparen leek het me aardig mijn ervaringen te delen. Ik doe dat hier omdat ik zeer tevreden ben met Vimexx, zowel met features die ze bieden als met name met hun klantenservice die mij keer op keer snel, vriendelijk en kundig te woord heeft gestaan.

Omdat dit forum geen opmaak ondersteund en het bericht daardoor slecht te lezen is heb ik het op onze eigen website geplaatst:

https://buddho.nl/wordpress-optimalisatie-hoe-onze-wordpress-website-binnen-250ms-laadt/

We wensen je heel veel succes met het versnellen van je eigen website en zo het web. Mocht iemand vragen, opmerkingen of adviezen hebben over hoe we het nog beter kunnen doen dan horen we dat natuurlijk graag!

15-01-2021 22:00
#2918

Bovenstaande link werkt inmiddels niet meer, hieronder de tekst die daar te vinden was. Kleine kanttekening. Inmiddels zijn wij gestopt met het gebruiken van Cloudflare. En we combineren autoptimize met WP Rocket... Veel succes!

 

Voor zover wij weten is Pingdom een van de meest betrouwbare manieren om je laadtijd te meten. Wij zitten gemiddeld tussen de 200-250ms voor een first load time, onze snelste meting was 180ms.

Hier een voorbeeld van een willekeurige meting:

Het was best een zoektocht om dit voor elkaar te krijgen, om anderen wat tijd de besparen leek het ons aardig mijn ervaringen te delen.

Situatieschets


Voor de goede orde, er hebben deze website zelf gemaakt. Er is geen professional bij komen kijken. De website gaat over boeddhistische meditatie en omvat onder andere een blog, donatie en contact pagina. De website is volledig responsief en draait op Wordpress als CMS. Kijk zelf maar om een indruk te krijgen en te kijken of het enigszins vergelijkbaar is met je eigen site.

 

Het is goed om te weten dat we voor de huidige laadtijd gebruik maak van een betaalde plugin (WP Rocket). Wij heb vergelijkbare 2nd load times gehaald met een gratis setup die we ook zullen beschrijven, maar onze first load time is met de betaalde variant beter.

Hosting


Na onvrede over ons hosting pakket maakten wij de overstap naar Vimexx, met name vanwege de featureset dat zij aanbieden. Wij kozen voor het Compleet pakket en kregen al snel een gratis upgrade naar het Maximaal pakket gedurende één jaar.

 

Wij zijn ontzettend tevreden met Vimexx, vooral met de klantenservice. Het Plus abonnement zou qua rekenkracht eigenlijk voldoende moeten zijn, maar alleen al de advanced SLA support van het Compleet pakket maakt het de moeite waard. Onze domeinnaam staat inmiddels ook bij Vimexx in beheer.

We maken via Vimexx gebruik van Redis en Varnish, je kunt beide aanzetten in de DirectAdmin omgeving. Met name over Varnish hadden we lang bedenkingen omdat dit geen http/2 ondersteund, koppel je dit echter met cloudflare CDN dan maakt dat niet meer uit en kun je zowel Varnish als de voordelen van http/2 combineren.

Via Vimexx kun je ook gebruikmaken van SSL, DNSSEC, TLS/DANE. Met nog wat extra tweaks kun je dan in principe een 100% score halen op de beveiligingstest van internet.nl. Wij halen nu 95% omdat we geen verdere controle hebben over de ciphers die we via de gratis versie van cloudflare CDN krijgen, maar dat maakt voor de dagelijkse praktijk niet uit.

Wordpress Theme


Buddho.nl draait op Wordpress als CMS vanwege het gemak van het plaatsen van nieuwe berichten en de hoeveelheid aan beschikbare plugins.

 

De Theme hebben wij zelf gemaakt. Als basis gebruikten we Underscores, een minimaal fundament met wat standaard css. We hebben dit gecombineerd met een bestaand grid systeem, en wel Fluidable.

Vanuit dat vertrek punt zijn we code gaan schrijven. Het streven was de minimaal noodzakelijke code, zowel in html5, css als js. We hebben een tijdje geëxperimenteerd met het gebruik van enkel vanillla javascript zodat jquery niet meer geladen zou hoeven worden, maar dat gaf beperkingen (vooral voor plugins) die we niet acceptabel vonden.

Lettertype


We hebben lang gebruik gemaakt van het Lato Font. Dit lettertype is in principe ook op Google Fonts beschikbaar (het is zelfs een van de meest populaire lettertypes), maar de versie op Google is verouderd en de nieuwe versie is niet alleen mooier maar ondersteunt ook meer glyphs die wij voor boeddhistische terminologie nodig hebben.

 

Daarnaast is het lokaal laden van een font, vooral als je zelf gebruik maakt van een CDN, vaak sneller dan via Google Fonts of Typekit.

Daarom hebben wij Lato zelf gehost en via @fontface geladen. Mocht je dit ingewikkeld vinden en enkel westerse letters gebruiken dan zou je gebruik kunnen maken van de plugin OMGF (Optimize My Google Fonts). Met deze plugin kun je elke Google Font automatisch lokaal opslaan en de code genereren om hem lokaal te laden.

Inmiddels zijn wij van de ‘speciale’ lettertypes afgestapt en maken gebruik we gebruik van het Modern System Font Stack voor mijn sans-serif fonts:

font-family: system-ui, -apple-system, BlinkMacSystemFont, “Segoe UI”, Roboto, Oxygen-Sans, Ubuntu, Cantarell, “Helvetica Neue”, Arial, sans-serif;


Dat betekent dat voor elk OS het standaard lettertype wordt geserveerd. Hierdoor heb je minder controle over hoe de website er precies uit komt te zien, maar de grote voordelen zijn een snellere laadtijd omdat de fonts al op het systeem van de gebruiker staan en een bekend vertrouwd font voor de gebruiker.

 

We zijn trouwens niet de enigen die dit doen, kijk maar eens naar sites als Github, Bootstrap, Wordpress, Booking.com en anderen:

Onze headings staan in een serif lettertype geschreven met de font-stack:

font-family: Cambria, "Hoefler Text", Utopia, "Liberation Serif", "Nimbus Roman No9 L Regular", serif;


In alle eerlijkheid scheelt het quo laadtijd niet veel, misschien 50-100ms en het zou best kunnen dat we op gegeven moment toch weer terug ga naar Lato. Voor nu zijn we echter erg tevreden met de keuze.

 

Overige Plugins


Voordat we naar de Wordpress plugins gaan die we specifiek voor snelheidswinst gebruiken hier eerst wat opmerkingen over algemene Wordpress plugins die ook op de laadtijd van invloed zijn:

 

 

Beveiliging


De gratis versie van Wordfence en Sucuri zijn erg populair. Wordfence heeft echter negatieve invloed op je laadtijd en Sucuri biedt in de gratis variant eigenlijk geen echte bescherming maar enkel scan mogelijkheden.

 

 

iThemes security geeft in de gratis versie allerlei handige tweaks om je Wordpress site te beveiligen en heeft ook nog eens minimale invloed op je laadtijd. Het geluk wil dat Vimexx ook nog eens de pro versie aanbied voor leden. Makkelijke keuze dus. Nadeel is wel dat je nieuwe versies van de plugin zelf moet uploaden omdat je geen eigen licentie hebt. Maar goed, dat is eens in de zoveel maanden, gewoon een check moment in je agenda zetten. Over de instellingen valt een heel eigen hoofdstuk te schrijven, dat doen we maar even niet.

Enige nadeel, iThemes Security heeft geen eigen firewall.

Firewall


Als extra firewall (bovenop Cloudflare) gebruiken we daarom de zeer snelle Block Bad Queries plugin. Voor nog meer veiligheid hebben we de pro versie aangeschaft voor een éénmalig bedrag van 20 euro.

 

Anti Spam


Om spam tegen te gaan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de gratis Wordpress Zero Spam of WP Bruiser plugin. Of dat echt nodig is moet je zelf bepalen. Als je de berichten van je contact formulier via je webhost laat lopen en als je voor een eventueel nieuwsbrief programma double-optin gebruikt dan is het wellicht niet nodig.

 

 

Contact Formulier


We hebben jaren gebruik gemaakt van Contact Form 7. Het is zeker geen ideale plugin, maar we zijn er nou eenmaal aan gehecht. Het grote voordeel is dat bijna alle andere plugins die op wat voor manier dan ook van invloed zijn op een contact formulier wel integreren met Contact Form 7. Er zijn veel uitgebreidere contact form plugins beschikbaar, maar die zijn voor ons echt overkill, en uiteindelijk komt er altijd een prijs om de hoek krijgen voor dat kleine beetje extra functionaliteit.

 

 

Voor extra anti-spam maken we nog gebruik van de Honeypot for Contact Form 7 plugin.

Als je Contact Form 7 gebruikt is het goed te beseffen dat de plugin op elke painga css en laad, ook als er geen contact formulier staat. Dat wil je niet. Daarom moet je in functions.php het volgende toevoegen:

/** * Contact form style and script only on contact page */

 

add_filter( 'wpcf7_load_js', '__return_false' ); // Disable CF7 JavaScript
add_filter( 'wpcf7_load_css', '__return_false' ); // Disable CF7 CSS
add_filter( 'wpcf7_autop_or_not', '__return_false' ); // Disable CF7 auto style
add_action('wp_enqueue_scripts', 'load_wpcf7_scripts');

function load_wpcf7_scripts() {
if ( is_page(array('contact','agenda')) ) {
if ( function_exists( 'wpcf7_enqueue_scripts' ) ) {
wpcf7_enqueue_scripts();
}
if ( function_exists( 'wpcf7_enqueue_styles' ) ) {
wpcf7_enqueue_styles();
}
}
}


Let op dat je waar ‘contact’ en  ‘agenda’ staat de namen van je pagina’s noemt waar je een contact formulier plaatst.

 

Inmiddels zijn wij overgestapt naar de HTML Forms plugin, als je een beetje code kunt schrijven is dit wat ons betreft de ideale formulieren plugin omdat hij je alle vrijheid geeft om precies te maken wat je wil.

Analytics


Je zult in dit kader meestal verwijzingen naar Google Analytics zien. Ook wij hebben dat een hele tijd gebruikt maar deden uiteindelijk niets met de data. We vonden het zinvol om te kunnen zien of ons bezoekersaantal groeit, hoe ze ons hebben gevonden, welke posts het meest worden gelezen, meer eigenlijk niet.

 

Inmiddels hebben we de plugin Koko Analytics ontdekt. Deze plugin hoeft geen verbinding te maken met een externe server zoals dat voor google analytics of bijvoorbeeld Wordpress stats van Jetpack wel moet. De plugin is gratis, laat ons precies zien wat we willen weten, ziet er mooi uit en laad ook nog eens snel. Ook met het oog privacy is dit een ideale plugin, de data wordt namelijk niet met derden gedeeld maar staat gewoon op je eigen server.

SEO


Voor SEO maken we gebruik van The SEO Framework. Dat werkt in onze beleving net wat fijner en zonder onnodige aanhangsels vergelen met het bekende Yoast.

 

Beeld optimalisatie


Ongeacht of je de gratis of betaalde setup kiest, je hebt een extra programma nodig om je foto’s te optimaliseren. Dit zijn namelijk meestal de grootste bestanden die je aan je bezoekers voor zult schotelen.

 

 

Zelf optimaliseren we onze foto’s eerst met het Windows programma FileOptimizer.

In de Wordpress omgeving maken we dan nog eens gebruik van ShortPixel omdat zij de foto’s ook omzetten in webp. Een alternatief is Imagify, dat vergelijkbare resultaten en opties biedt. Andere programma’s hebben of geen webp ondersteuning of gaven gewoon slechtere resultaten.

Het is daarnaast belangrijk om voldoende varianten aan image size te definiëren in je functions.php en de foto’s via srcset te laden zodat de foto’s die worden geladen in afmeting en zo ook in omvang aan worden gepast aan het scherm. Meer informatie over hoe dit moet is gemakkelijk via google te vinden en voert te ver voor deze handleiding

Gebruik je veel foto’s, maak dan ook gebruik van een lazyload plugin.

Mocht je gebruik maken van youtube video’s op je site dan is WP YouTube Lyte een aanrader.

Javascript


Wij laden zoveel mogelijk javascript via CDNJS. Dat is een onderdeel van Cloudflare CDN. In ons geval gaat het dan over de nieuwste versie van Jquery, isotope en instantpage.

 

Dat laatste bestand is voor iedereen een aanrader. Het geeft geen extra snelheidswinst bij online test, maar omdat het de pagina van de link waar de gebruiker over hovert alvast voorlaad geeft het wel snelheidswinst in gebruikerservaring.

Cloudflare CDN


Ik het Compleet pakket van Vimexx kun je gemakkelijk gebruik maken van Cloudflare CDN. Zelf hebben we ervoor gekozen om Cloudflare CDN zonder tussenkomst van Vimexx op te zetten, hiervoor moeten de CNames naar Cloudflare verwijzen.

 

Het mooie van Cloudflare is dat het gratis is, je laadtijd verkort (ook in Nederland!) en een extra laag aan bescherming biedt. We weten dat niet iedereen fan is van Cloudflare (ook niet binnen de klantenservice van Vimexx) maar wij hebben tot nu toe vooral goede ervaringen.

Wat de instellingen betreft het volgende:


 •      
 • DNS: ik heb de nameservers van cloudflare doorgevoerd.
 •      
 • DNSSEC: aanzetten. De DS Record kiun je invoeren in je domeinbeheer op vimexx.nl
 •      
 • SSL/TLS:

  •      
  • Overview: SSL naar Full.
  •      
  • Edge Certificates:

   •      
   • Always Use HTTPS aan
   •      
   • Minimum TLS Version: 1.2
   •      
   • Opportunistisc Encryption aan
   •      
   • TLS 1.3 aan
   •      
   • Automatic HTTPS Rewrites aan (check daarna wel of je website in een loop terecht komt)
   •      
   • Certifiacte Transparancey Monitoring: Wat je wil

     

  •      
  • OriginServer:

   •      
   • Authenticae Origin Pulls: volgt

     

  •      
  • Firewall: heb ik ongemoeid gelaten
  •      
  • Acces: voor mij niet van toepassing
  •      
  • Speed:

   •      
   • Optimization:

    •      
    • Auto Minify: ik heb het aanstaan, maar gebruik eigenlijk al minification via plugins.
    •      
    • Brotli: aan (let op, daarna krijgt je bij speedtests een waarschuwing dat je geen gebruik maakt van Gzip, maar brotli is beter).
    •      
    • Rocket Loader: Aan (wel goed controleren of je javascript nog werkt)
    •      
    • De rest uit of ongemoeid

      

   •      
   • Caching:

    •      
    • Caching Level: standard
    •      
    • Browser Cache TTL: Respect Existing Headers
    •      
    • CSAM: uit
    •      
    • Always Online: aan
    •      
    • Dev mode: uit

      

   •      
   • Workers: geen
   •      
   • Page Rules (let op, volgorde is van belang!)

    •      
    • Domein.nl/wp- *

     •      
     • Rocket loader Off; Security level high; Disable Apps.
     •      
     • Hierdoor wordt alles vanuit wp-admin, maar ook bijvoorbeeld wp-json niet gecached als we zo Cache Everything aanzetten. Je hoeft geen Cache Level: bypass aan te zetten, bovenstaande regel zorgt voor standaard cache en dat is prima. Eigenlijk is dit een beetje voor de vorm omdat Wordpress standaard in de Headers aangeeft om onderdelen zoals wp-admin niet de Cachen (en datwerkt zolang je onder Cache Everything geen Edge Cache TTL instelt).

       

    •      
    • Domein.nl/*preview=true*

     •      
     • Browser Integrity Check: on; Browser Cache TTL 30min; Always Online: Off; Security Level: High Cache Level: Bypass; Disable Apps
     •      
     • Hierdoor worden berichten die je als concept wil previewen niet gecached. Ook dit is vooral voor de zekerheid omdat Wordpress standaard in de Headers aangeeft om onderdelen zoals wp-admin niet de Cachen (en datwerkt zolang je onder Cache Everything geen Edge Cache TTL instelt).

       

    •      
    • Domein.nl/*

     •      
     • Cache Level: Cache Everything
     •      
     • Hierdoor wordt ook dynamische content op je site door Cloudflare gecached. Het is verstandig om geen Edge Cache TTL in te stellen. Doe je dat in de gratis variant wel dan negeert Cloudflare de Cache Control Headers die je hebt ingesteld. Daardoor worden ongewenste onderdelen van je site gecached. Het is ook verstandig om voorzichtig te zijn met het instellen van een Browser Cache TTL in combinatie met Cache Everything, want dan zien bezoekers nieuwe berichten, wijzigingen en dergelijke pas na het verstrijken van die tijd.. Daarnaast is het heel belangrijk om de cloudflare cache goed te legen na updates. Deze laatste regel zorgt voor aanzienlijke snelheidswinst maar niet zonder gevolgen, gebruik dus voorzichtig

       

    •      
    • Network:

     •      
     • Http/3: O
     •      
     • 0-RTT: On
     •      
     • Websockets: On
     •      
     • Onion Routing: On
     •      
     • Pseudo IPv4: Off
     •      
     • IP Geolocation: Heb ik aan staan, maar kan ook uit

       

    •      
    • De Overige tabs zijn niet van toepassing

      


     


    


   

 

Wat Extra Aanpassingen aan functions.php


Als je gebruikt maakt van de betaalde optie dan hoeft de code onder WP embed’s en emoji’s niet (maar kan wel). Wil je gratis optimalisatie dan kun je de volgende code in je functions.php plakken:

 

 

/** * Remove Wordpress version */ remove_action('wp_head', 'wp_generator');

 

 

/**
* Remove relational link
*/
remove_action('wp_head', 'start_post_rel_link');
remove_action('wp_head', 'index_rel_link');
remove_action('wp_head', 'adjacent_posts_rel_link');

/**
* Remove WP embed js
*/
function dequeue_scripts() {
wp_deregister_script( 'wp-embed' );
}
add_action( 'wp_enqueue_scripts', 'dequeue_scripts' );

/**
* Disable the emoji's
*/
function disable_emojis() {
remove_action( 'wp_head', 'print_emoji_detection_script', 7 );
remove_action( 'admin_print_scripts', 'print_emoji_detection_script' );
remove_action( 'wp_print_styles', 'print_emoji_styles' );
remove_action( 'admin_print_styles', 'print_emoji_styles' );
remove_filter( 'the_content_feed', 'wp_staticize_emoji' );
remove_filter( 'comment_text_rss', 'wp_staticize_emoji' );
remove_filter( 'wp_mail', 'wp_staticize_emoji_for_email' );
add_filter( 'wp_resource_hints', 'disable_emojis_remove_dns_prefetch', 10, 2 );
}
add_action( 'init', 'disable_emojis' );

/**
* Remove JQuery migrate
*/
function remove_jquery_migrate($scripts)
{
if (!is_admin() && isset($scripts->registered['jquery'])) {
$script = $scripts->registered['jquery'];

if ($script->deps) { // Check whether the script has any dependencies
$script->deps = array_diff($script->deps, array(
'jquery-migrate'
));
}
}
}
add_action('wp_default_scripts', 'remove_jquery_migrate');

/**
* Load JQuery from Cloudflare CDNjs
*/
add_action('init', 'use_jquery_from_cloudflare');
function use_jquery_from_cloudflare () {
if (is_admin()) {
return;
}

global $wp_scripts;
if (isset($wp_scripts->registered['jquery']->ver)) {
$ver = $wp_scripts->registered['jquery']->ver;
$ver = str_replace("-wp", "", $ver);
} else {
$ver = '1.12.4';
}

wp_deregister_script('jquery');
wp_register_script('jquery', "//cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/jquery/$ver/jquery.min.js", false, $ver);
}

 

De Gratis Optimalisatie Plugin Setup


Met deze gratis setup haalde onze website een 2nd load time van 250-350ms. De first load time in Pingdom was echter altijd hoger, denk aan 400-600ms. Als je bedenkt dat de gemiddelde website in 3-4 seconden laad is dat nog altijd heel erg goed. De gratis setup is vergeleken met de betaalde setup wel meer gedoe, vooral om de caches goed leeg te krijgen.

 

 

We gebruikten de volgende plugins:


 •      
 • Autoptimize: echt een top plugin voor minifcation en optimalisatie van html, css en js. Dit is gewoon de beste plugin hiervoor. Punt. Wat de instellingen betreft gewoon kiezen voor minifcatie/optimalisatie van js, css en html. Als je Vimexx en Cloudflare gebruikt hoeft je wegens http/2 de bestanden niet samen te voegen. Je kunt gebruiken maken van critical css als elke pagina min of meer dezelfde vormgeving heeft. Deze kun je gratis genereren via Critical Path CSS Generator.
 •      
 • Cache Enabler: Wij hebben zo ongeveer elke gratis cache plugin getest (waaronder volledig geoptimaliseerde W3TC) maar Cache Enabler is simpeler en gaf bij herhaling betere resultaten dan de rest. Het mooie is dat Cache Enabler ook een cache versie maakt van de eerder genoemde webp versie van je website waardoor hij in Chrome sneller laadt (andere browsers ondersteunen op dit moment geen webp). Qua instellingen CacheExpiry op 0 zetten en minification uit want daar gebruik je Autoptimize al voor. Dat was het
 •      
 • WP-Optimize: Handige plugin om je database tabellen te optimaliseren. Kun je ook routinematig laten doen.
 •      
 • Proxy Cache Purge: Zodat je Varnish cache wordt geupdate bij wijzigingen
 •      
 • Redis Object Cache: Om je redis cache te bedienen
 •      
 • Cloudfare: de officiele app. Werkt goed samen met Autoptimize en maakt de cloudflare cache leeg bij css wijzigingen of post updates. Let op, voor zover we konden vinden en merken wordt de cloudflare cache niet geleegd bij het plaatsen van nieuwe posts, daarvoor kun/moet je gebruik maken van de CloudFlare Cache Purger for WordPress

   

 

De Betaalde Optimalisatie Plugin Setup

 

 


 •      
 • Na heel wat wikken en wegen zijn wij inmiddels overgestapt naar WP Rocket, een betaalde plugin die alle bovenstaande plugins vervangt en bovenop de genoemde functionaliteit nog cache preloading en pagina specifieke Critical CSS ondersteund. Een ander groot voordeel is dat deze plugin ook als Cache Everything in Cloudflare wordt gebruikt de cloudflare cache pagina/taxonomy specifiek leegt. Hierdoor hoeft deze niet telkens geheel opnieuw geladen te worden. Ook voor deze plugin is de klantenservice helemaal prima. We gebruiken de volgende instellingen:

  •      
  • Cache:

   •      
   • Caching voor mobiele apparaten inschakelen: aan
   •      
   • Cache Levensduur: 10 uur (kun je naar 0 zetten, dan wel kijken of alles nog werkt)
   •      
   • De rest uit laten staan

     

  •      
  • Bestandsoptimalisatie:

   •      
   • HTML verkleinen: aan
   •      
   • Query strings van statische bestanden verwijderen: maakt niet uit, ben je gehecht aan hogere scores op GT metrix dan aanzetten
   •      
   • css bestanden verkleinen: aan
   •      
   • css levering optimaliseren: aan
   •      
   • Terugval op kritieke css invullen

     

  •      
  • Media

   •      
   • Lazyload voor afbeeldingen aan. Voor iframes en video’s gebruik ik nog steeds het eerder genoemde WP Youtube Lyte
   •      
   • Emoji uitschakelen: aan
   •      
   • Embeds uitschakelen: aan
   •      
   • Enable Webp caching: aan (als je shortpixel of imagify gebruikt)

     

  •      
  • Preloaden:

   •      
   • Aan, op sitemap gebasseerd en dan je SEO plugin kiezen
   •      
   • DNS verzoeken voorladen:

    •      
    • Omdat ik Jquery via CDNJS laad: //cdnjs.cloudflare.com
    •      
    • Omdat ik Cloudflare Rocket Loader gebruik: //ajax.cloudflare.com

      

   •      
   • Database: instellen hoe je zelf wil.
   •      
   • Add-ons: Cloudflare en Varnish activeren en de cloudflare add-on instellen

     


    


   


Dat was het. Hiermee hebben wij onze Wordpress pagina volledig geoptimaliseerd en halen wij een laadtijd van 200-250ms.

 

 

We wensen je heel veel succes met het versnellen van je eigen website en zo het web. Mocht iemand vragen, opmerkingen of adviezen hebben over hoe we het nog beter kunnen doen dan horen we dat natuurlijk graag.

Verder nodigen we de lezers van dit bericht van harte uit om ook andere berichten op onze pagina te lezen.

We wensen je heel veel succes met het versnellen van je eigen website en zo het web. Mocht iemand vragen, opmerkingen of adviezen hebben over hoe we het nog beter kunnen doen dan horen we dat natuurlijk graag (plaats deze bij voorkeur onder ons bericht in het Vimexx Forum).

[Update 30-04] Inmiddels maken wij geen gebruik meer van Cloudlfare CDN omdat dit een ongewenst cache effect van wp-json gaf, en laden wij jquery en instantpage weer lokaal. Zonder Cloudflare lijken onze laadtijden in Europa volgens Pingdom hoger, namelijk rond de 300-400ms, maar in werkelijkheid zijn ze nog steeds rond de 200ms (een aantal beelden wordt via lazyload geladen en die neemt Pingdom nu wel mee). De laadtijden in de VS zijn hierdoor wel hoger, namelijk rond de 700ms, maar onze Nederlandse website trekt bijna geen bezoekers buiten Europa en laten we eerlijk zijn, 700ms is nog steeds snel.

14-02-2021 22:25
#2953

Wauw, wat een verschil!
Van bijna 2s naar ~600-900ms, thanks voor deze uitgebreide toffe tutorial! 

- 5 van 5 sterren -